Câţi dintre românii care au revenit acasă de Paşte ar şi rămâne să lucreze mai departe în ţară? Ediţia curentă a FP România analizează plecarea şi revenirea creierelor româneşti. Cei care se întorc acum în ţară nu sunt neapărat o forţă modernizatoare. Iar ceilalţi nu se întorc în orice condiţii. 
Criza din Vest, care a dus la pierderea atâtor locuri de muncă, poate provoca un reflux al migraţiei economice. „Căpşunarii" rămaşi pe drumuri aduc ameninţarea şomajului în creştere şi un nou tip de infracţionalitate - spargeri de bănci sau jafuri armate, spun alarmiştii. Din contră, ne vine o forţă de muncă învăţată cu disciplina occidentală, instruită şi cu experienţa civilizaţiei, îi contrazic optimiştii.

Ambele viziuni conţin o parte de adevăr, şi ambele simplifică excesiv fenomenul. Să nu uităm că o masă de indivizi care se (re)integrează într-o societate anume ia în mare măsură forma locului unde se află, oricât de diferiţi ar fi în prima fază. Prin urmare, românii întorşi în ţară nu vor fi mai recalcitranţi faţă de lege decât le permite mediul, nici la fel de harnici şi disciplinaţi ca în Vest dacă se pot „descurca" şi obţine aceleaşi rezultate cu efort mai mic.
Cine revine la cine
Singurii de la care am putea aştepta primul impuls modernizator sunt tocmai aceia care nu se integrează aici, inadaptaţii cu vocaţia de a provoca schimbare în jurul lor. Cei care au plecat tocmai pentru că nu au reuşit să-şi croiască un loc în prezentul românesc - tinerii excepţionali, bursierii internaţionali, olimpicii la ştiinţe, studenţii vânaţi de Harvard, IT-iştii din Silicon Valley sau profesioniştii de succes din Canada sau Germania şamd. Aceştia nu se întorc însă.
În primul rând pentru că nu se află în situaţia de a-şi pierde slujba. Iar în al doilea rând pentru că ei au nevoie de mai mult decât de un loc de muncă: ei au pretenţia de a-şi creşte copiii într-o societate mai civilizată, care le oferă şanse mai mari, mai puţin violentă, un loc mai puţin poluat, cu servicii mai bune şi educaţie de bună calitate.
Statele de origine a valurilor de migraţie recente au înţeles că nu prea au mijloace de a-şi convinge elitele să revină în ţara pe care au  părăsit-o pentru o soartă mai bună, deşi acestea ar putea să fie într-adevăr forţa motrice a progresului de-acasă. Şi atunci recuperează ce şi cum pot - chiar şi fără să îi mai readucă în ţară.


 sunt sigura ca toti cei care termina o facultate se gandesc sa plece undeva in strainatate sa lucreze..nu doar din cauza banilor, dar si a oportunitatilor si sanselor care li se ofera....
daca mai adaugam si faptul ca suntem in criza economica..nu vad ce i-ar opri pe absolventi sau elitele romanesti sa plece din tara....
chiar si eu ma gandeam sa plec....dar acum prefer sa raman in tara sa incerc sa ma descurc si sa ma realizez aici...pentru ca nicaieri nu e ca acasa...si nu doar de asta dar consider ca daca vrei poti sa reusesti oriunde. Ba chiar m-as avanta si as lua initiativa, mi-as face o firma si as incerca sa fac ceva din viata mea....gandul asta ma tot bate de la un timp....sanse sunt trebuie initiativa...:)
Cred ca ar trebui ca romanii sa fie mai informati in legatura cu oportunitatile de la UE de exemplu, accesarea fondurilor, cum sa deschizi un bussines de succes si alte lucruri practice........

voi ce parere aveti?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu