Scurgerea de petrol este de cinci ori mai mare decât se estimase iniţial. Între 1.000 şi 5.000 de barili de petrol se scurg zilnic în apele Golfului Mexic. E greu de estimat cantitatea exactă, spun oficialii, citaţi de BBC.
Mirosul de petrol se simte puternic în zonă.
"E ca şi când e parcat un camion diesel. Scurgerea de petrol ar putea avea un impact devastator pentru regiunea care abia şi-a revenit după uraganul Katrina", povestesc îngrijoraţi localnicii.
"Pescuitul este extrem de important în zonă şi ar putea fi serios afectat. Pescarii au fost sfătuiţi să iasă în larg ca să recupereze cât de mult pot înainte ca pata de petrol să se apropie", mai spun localnicii.
Scurgerea de petrol riscă să devină cel mai mare dezastru ecologic din ultimele decenii. Sunt în pericol în aceste zile sute de specii de peşti, păsări şi alte animale sălbatice care trăiesc în zona de coastă a Golfului.
Americanii îşi aduc aminte de catastrofa de acum mai bine de 20 de ani, când petrolierul Exxon Valdez a naufragiat în Alaska, iar peste 250.000 de barili de petrol au ajuns în regiunea Prince William Sound.
E stare de urgenţă în Louisiana. 6.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost chemaţi să cureţe scurgerea de petrol. Iar mai multe nave şi elicoptere au fost mobilizate în zona dezastrului.
Trimişi de preşedintele american Barack Obama, în zonă au plecat şi înalţi oficiali, inclusiv secretarul de stat pentru securitate internă, Janet Napolitano.
Există temeri că poluarea ar putea afecta şi ecosistemul din Mississippi, Alabama şi Florida.
Platforma petrolieră a explodat la 20 aprilie şi s-a scufundat două zile mai târziu. 11 oameni sunt daţi dispăruţi. British Petreoleum PLC (BP) opera instalaţiile deţinute de Transocean Ltd.

 ..no comment....

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu