fotografii celebre....

Kevin Carter a reusit sa imortalizeze in sudul Sudanului imaginea care i-a adus premiul Pulizer, dar si moartea. Fotografia surprinde un copil firav, cazut la pamant din cauza foamei, a carui moarte era asteptata si urmarita din apropiere de un vultur, pozitionat in spatele copilului. Aceste imagini ingrozitoare l-au afectat foarte mult pe fotograf, care la putin timp dupa castigarea premiului s-a sinucis.


"Tragedy of Omayra Sanchez" este o fotografie realizată de fotojurnalistul Frank Fourier chiar înainte ca fetiţa Omayra Sanchez să moară, în anul 1985, în urma erupţiei vulcanului Nevado.Fetiţa a aşteptat să fie salvată 3 zile în apa care îi ajungea la nivelul gâtului.Fotografia sa capturată chiar înaintea morţii sale, denumită ulterior “Tragedy of Omayra Sanchez “, a câştigat premiul Pulitzer la categoria fotojurnalism.Pe langa fotografia realizata de Fourier exista si o filmare cu ultimele clipe din viata fetitei din Columbia, unde autoritatile nu au fost in stare sa o salveze in 3 zile


 ...video aici....



Fotograful american Richard Drew a surprins o imagine din timpul atacurilor teroriste de la Wolrd Trade Center, care a socat intreaga planeta. A reusit sa imortalizeze pe cineva care din cauza panicii s-a aruncat in gol de la etajele superioare ale cladirii.




“New York Construction Workers Lunching on a Crossbeam” este una din fotografiile celebre ale lumii, fiind facuta in timpul construirii GE Building din Rockefeller Center in 1932. Fotograful Charles C. Ebbets a imortalizat imaginea la data de 29 septembrie 1932 si a fost publicata la 2 octombrie acelasi an, in New York Herald Tribune. Imaginea a fost surprinsa de la nivelul 69 al cladirii!


"Executia din Saigon" a primit premiul Pulitzer in 1969, cat si alte 500 de premii (inclusiv Premiul Robert Capa si George Polk Memorial). Fotograful Edward Thomas Adams l-a fotografiat oe generalul Lung impuscand un prizonier in cap ce a fost responsabil pentru uciderea unei intregi familii.


Fotografia este o parte a intrării Washington Post Premiul Pulitzer-câştigătoare (2000) arată modul în care un refugiat din Kosovo, Agim Shala, 2, este trecut printr-un gard de sârmă ghimpată în mâinile bunicilor, la o tabără condusă de Emiratele Arabe Unite în Kukes, Albania . The members of the Shala family were reunited here after fleeing the conflict in Kosovo. Membrii de familie Shala s-au reunit aici, după care au fugit de conflictul din Kosovo.


"Fata afgana" este simbolul faptului ca intotdeauna timpul ne va fi potrivnic. Steve McCurry este artistul care a reusit sa scoata din anonimat o refugiata neindetificata. Dupa 15 ani, fotograful s-a intors in Afganistan si a regasit-o. Sharbat Gula a devenit una dintre cele mai cunoscute personaje din lume…


"The burning monk" a fost realizata la 10 iunie 1963 de catre Malcolm Browne. Acestuia i s-a comunicat la telefon ca in dimineata urmatoare va avea loc ceva important intr-o anumita intersectie si sa fie prezent acolo. A doua zi, la intersectia respectiva, o masina a oprit, coborand din ea 4 calugari. Unul dintre ei s-a asezat jos cu o cutie de chibrite in mana, in timp ce ceilalti turnau benzina pe el si-a dat foc. S-a dorit atragerea atentiei asupra tratamentului sever la care sunt supusi calugarii budisti de catre regimul catolic sprijinit de americani al lui Ngo Dinh Diem.


Acestea sunt doar cateva dintre fotografiile celebre ale lumii care au castigat o multime de premii dar care au si socat intreaa omenire. Pe mine ma pun pe ganduri aceste fotografii...si sunt curioasa ce simti cand vezi aceste tragedii sau aceste minunatii printr-o lentila....Cert e ca acestea vor ramane ca amintire si peste sute de ani........Pana atunci sa speram ca autoritatile sunt in tare sa salveze vieti la timp, ca anumiti indivizi nu-si mai dau foc pentru a atrage atentia asupra unui fapt, ca se face ceva in lume pentru a ne ajuta semenii, ca exista sanse pentru toata lumea, ca putem trai intr-o lume mai buna, ca trebuie sa speram la ceva mai bun si ca noi suntem in stare sa facem o diferenta...prin  pasi mici ajungi sa faci lucruri marete!

4 comentarii:

daninho spunea...

de ce cele mai bune fotografii sunt cele care intruchipeaza suferinta?

Anna Ioni spunea...

nu stiu..m-am gandit si eu la asta si ce mi-a venit in cap e ca atunci cand lumea sufera suntem uniti(relativ cel putin), iar cand cineva e fericit, implinit , realizat....de multe ori suntem invidiosi....
poate pana la urma suferinta ne face umani....

dedelicious spunea...

frumos post...si da, socante fotografii. probabil o fotografie cu cineva foarte fericit nu ne soca, ci ne inspira un simplu zambet. la genul asta de foto triste ramanem cu gandul mult timp dupa....

Anna Ioni spunea...

da:).....oricum pozele sunt exceptionale....

Trimiteți un comentariu